Woda Mineralna

Rodzaje wód butelkowanych

Wody, które rozlewane są do butelek i innych pojemników, przeznaczone do sprzedaży pochodzą z ujęć podziemnych posiadają swą pierwotną czystość. O nich mówi się potocznie, że są krystalicznie czyste. Niemniej jednak wody podziemne nasycone są w sposób naturalny składnikami mineralnymi, które wypłukiwane są z różnych warstw geologicznych. W zależności od stopnia nasycenia w składniki mineralne, dzielą się na następujące grupy:

Wody mineralne wysokozmineralizowane - o mineralizacji powyżej 1500 mg/l, w wodach butelkowanych zazwyczaj do 4000 mg/l. Są to tzw. wody twarde, zawierające znaczne ilości składników mineralnych, które niwelują ich niedobory w organizmie. Składniki mineralne pełnią bardzo ważne funkcję w procesach metabolicznych, a ich niedobory powodują różne choroby i schorzenia. Niwelowanie tych niedoborów poprzez picie wód mineralnych jest jedną z najlepszych form dostarczania ich organizmowi człowieka. Dzięki temu naturalne wody wysokozmineralizowane pełnią ważną funkcję profilaktyczno-zdrowotną.

Wody mineralne średnio zmineralizowane - o mineralizacji od 500 do 1500 mg/l. Są to wody o umiarkowanej ilości i składników mineralnych, ich pozytywną cechą jest to, że nie naruszają równowagi elektrolitycznej w organizmie, dlatego można je pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Posiadając jednak niewielką ilość soli mineralnych są smaczniejsze od wód o niskiej mineralizacji i wód źródlanych.

Wody mineralne niskozmineralizowane o mineralizacji poniżej 500 mg na litr. Mogą one być kwalifikowane jako naturalne wody mineralne – niskozmineralizowane lub jak dotychczas wody źródlane. Posiadają one niewielkie ilości składników mineralnych, które nie mają znaczenia dla organizmu człowieka. Takie wody są alternatywą dla nie zawsze dobrych wód wodociągowych i powinno się ich używać przede wszystkim do użytku domowego - gotowania potraw, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania koncentratów soków i syropów. Mają tę pozytywną właściwość, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, z których przygotowuje się posiłki, wydobywając z nich potrzebne do celów odżywczych składniki pokarmowe. Takie wody można też pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, ale picie ich w większej ilości nie jest korzystne dla zdrowia, bo rozrzedzają elektrolity znajdujące się w organizmie i mogą naruszyć jego równowagę wodno elektrolitową. Wody takie, jako wody miękkie nadają się za to doskonale do celów higienicznych oraz prania

Wody stołowe (mineralizowane) - które uzyskuje się, poprzez wzbogacanie wód źródlanych w składniki mineralne. Służą one również celom profilaktyczno-zdrowotnym podobnie jak naturalne wody mineralne wysokozmineralizowane celom profilaktyczn-zdrowotnym. W procesie wzbogacania można dodawać do nich składniki mineralne, które są korzystne dla każdego człowieka i dlatego można je pić bez żadnych ograniczeń. Standardem jest to że posiadają one magnez i wapń, a nie posiadają większej ilości wodorowęglanów.

Wody lecznicze - jest to specjalna kategoria wód posiadająca właściwości farmakodynamiczne. Spowodowane jest to przeważnie dużą zwartością niektórych składników mineralnych lub zwartością tzw. składników swoistych albo też odpowiednią ich proporcją. Wody lecznicze zawierają w większości ponad 4000 mg/l składników mineralnych, a nawet do 24000 w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi. Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl